Răcirea pneumatică a cabinetelor de aparatură electrică

 

4 R UMAX     PL-II            V1.4 [3]

Perioadele de canicula apar tot mai frecvent în timpul verii . Dacă pentru personal există măsuri diverse pentru a reduce efectele temperaturilor ridicate, la echipamente se apelează în majoritatea cazurilor pe clasicul ventilator. Dar dacă temperatura a ajuns la 35 de grade în exteriorul panoului cu circuite electronice, un ventilator va aduce aer deja cald iar temperatura din interior va fi cu siguranță mai ridicată. Mărirea numărului sau debitului ventilatoarelor sau metoda „Porților deschise”, aplicată cînd se putea în situații de urgență, nu mai are cum să dea randament. Aduc doar mai multe impurități (scame, pulberi metalice, etc) în zona sensibilă a circuitelor electronice și este doar o problemă de timp până la o defecțiune majoră.

EXAIR Corporation oferă o soluție practică, de dimensiuni reduse, ușor de instalat pentru răcirea cabineților de aparatură sau a altor incinte sensibile la temperatură prin dispozitivele Cabinet Cooler.

cabinet cooler_wrksdiagram

Dispozitivul acționat pneumatic are la bază tubul Vortex ce permite obținerea de aer răcit la un capăt și aer fierbinte la celălalt capăt fără a avea agenți de răcire sau piese în mișcare. Se montează în câteva minute într-o gaură standard de pe peretele superior al cabinetului și se alimentează cu aer comprimat filtrat (filtru de 5 microni). Aerul cald generat de tubul Vortex este eliminat în afara panoului iar cel rece este introdus iî panou și dirijat printtr-un furtun la baza cabinetului. In contact cu piesele calde din interior acesta se încălzește și urcă în partea superioară unde va fi evacuat prin corpul dispozitivului. Pe calea de evacuare există un filtru care asigură blocarea accesului din exterior când dispozitivul este oprit (contaminanți, insecte, etc) dar mai ales creează o ușoară suprapresiune în interiorul cabinetului. In cazul existenței unor orificii în panou aceasta asigură un flux de aer spre exterior ce blochează intrarea contaminanților din mediul exterior.

Prin adăugarea unui termostat și a unei electrovalve sau a unui dispozitiv electronic de control, Cabinet Cooler poate păstra temperatura dorită în interiorul panoului asigurând consumul minim de aer comprimat.

Pentru cabinetele amplasate inr-un mediu puternic contaminat există variante ce permit păstrarea unui flux redus de aer pentru menținerea suprapresiunii și pe perioada când dispozitivul este oprit 

Alegerea modelului de Cabinet Cooler se face pe baza unor calcule ce iau în considerare mai mulți parametri: dimensiuni cabinet, temperatura exterioară și interioară din timpul funcționării, temperatura maximă în jurul panoului, temperatura dorită în interior, etc.

Gasiți informații despre aceste dispozitive pneumatice de răcire aici: http://caselpneumatic.ro/cabinetcoolers/index.html

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.